Nederlands Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro

Image
Afbeelding
Caption
Een HOBRA aankondiging op een stadsbus in Rio de Janeiro

Nederlands Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro

In de aanloop naar de Olympische Spelen vindt in juli in Rio de Janeiro een Nederlands cultureel programma plaats.

Van 11 tot 31 juli 2016 vindt in Rio de Janeiro het Nederlandse culturele programma HOBRA plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormen duo’s. Elk duo maakt in drie weken tijd een nieuw werk. Tijdens een grootschalig slotevenement in Rio de Janeiro worden de resultaten getoond aan het Braziliaanse en internationale publiek.

HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo’s werken in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werken de teams niet alleen samen, maar worden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s.

Het programma komt voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro. HOBRA stimuleert niet alleen de culturele uitwisseling en dialoog tussen de twee landen maar zorgt ook voor de promotie van de Nederlandse cultuur op een internationaal podium. Het programma beoogt bovendien nieuwe samenwerkingen tussen Nederland en Brazilië mogelijk te maken.

Bijzonder initiatief
Het culturele programma HOBRA is een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen; Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture, advies- en organisatiebureau voor internationale, culturele samenwerking. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO. Het is voor het eerst dat er door partners uit beide landen op deze schaal wordt samengewerkt aan een cultureel programma rondom de Olympische Spelen.

Deelnemende duo’s cultureel programma HOBRA

  • Literatuur: Jan Cleijne (NED) en Lucas Viriato (BRA)
  • Film: Daan Gielis (NED) en Wagner Novais (BRA)
  • Theater: Sjaron Minailo (NED) en Pedro Kosovski (BRA)
  • Muziek: Emma Rekers (NED) en Floriano Romano (BRA)
  • Dans: Fernando Belfiore (NED) en Dani Lima (BRA)
  • Design: Yuri Veerman (NED) en Clara Meliande (BRA)
  • E-cultuur: Thom Kuijpers (NED) en Julio Parente (BRA)
  • Beeldende Kunst: Jonas Ohlsson (NED) en Marcos Chaves (BRA)
  • Architectuur: Sjoerd ter Borg en Pedro Varella (BRA)
  • Cultuurparticipatie: Jörgen Tjon A Fong (NED) en Patrick Pessoa (BRA)

Online volgen
De Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars en creatieven, het slotevenement in Rio de Janeiro en tussentijdse presentaties zijn tussen 11 en 31 juli 2016 te volgen via hobra.art.br, de Facebookpagina hobra2016 en via de hashtag #HOBRA.

Did you find this information useful?
0